Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Herbata uprawiana jest najczęściej w krajach strefy zwrotnikowej. Największymi producentami są Indie, Chiny, Sri Lanka i Kenia.
Herbata naturalna - ceny netto | |
---|---|
Gatunek | Cena za 1 kg |
Assam FTG FOP1 AMBAGURI | 47,10 zł |
YUNNAN | 39,80 zł |
PU ERH | 39,90 zł |
Sencha | 41,80 zł |
OP biała | 79,80 zł |
DARJEELING | 108,90 zł |
CEYLON DIMBULA | 47,90 zł |
Najpopularniejszymi herbatami są: czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona), ulung (niebieska), aromatyzowana.
Herbata czarna - otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej do Anglii. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon.
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C)
Herbata zielona - powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha.
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze 60 - 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do 3 minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.
Herbata biała - powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty.
Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min.
Herbata pu-erh (herbata czerwona) - przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Parzenie odbywa się w temperaturze 90 - 100 °C i trwa 3 minuty.
Herbata darjeeling nazywana "herbatą z mgieł" - wszystko za sprawą wyjątkowego mikroklimatu panującego u podnóża himalajskich stoków. Liczne mgły i umiarkowane nasłonecznienie mają wpływ na niepowtarzalność herbat z tego regionu.
Parzy się ją w temperaturze 95- 100°C przez 3-4 minuty.
żródło informacji: Wikipedia