Kawa - napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji (kawa rozpuszczalna) ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Jest to jedna najpopularniejszych używek na ziemi i główne źródło kofeiny. Miliony osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki tego niezwykłego naparu. Aromat kawy należy do najlepiej rozpoznawanych zapachów na świecie. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia.
Ciekawe linki: Sekrety kawy! - Nie pij, póki nie zobaczysz tego filmu Kawa drożeje i jest jej coraz mniej! - przeczytaj dlaczego Cena kawy najwyższa od dekady! - przeczytaj dlaczego
Podane ceny (netto) dotyczą odbiorców prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą.
Kawa naturalna ziarnista Arabika wysokogatunkowa - ceny netto |
|
---|---|
Wysokogatunkowa | Cena za 1 kg |
arabika Brazylia Santos | 55,50 zł |
arabika Ethiopia Mocha | 66,10 zł |
arabika Gwatemala Antigua | 68,30 zł |
arabika Jamajka Blue Mountain | 575,00 zł |
arabika Kenia AA | 73,30 zł |
arabika Kolumbia bezkofeinowa | 68,60 zł |
arabika Kolumbia Supremo | 63,90 zł |
arabika Kopi Luwak - Indonezja | 1630,00 zł |
arabika Kostaryka Tarrazu | 62,60 zł |
arabika Meksyk Superior Mragogype | 91,90 zł |
Kawa naturalna ziarnista - ceny netto | |
---|---|
Gatunek | Cena za 1 kg |
arabika Ethiopia Djimmah | 52,20 zł |
arabika Indie Monsooned Malabar AA | 68,80 zł |
arabika Indie Plantation AA | 56,40 zł |
arabika Kolumbia Excelso | 61,10 zł |
Robusta - mieszanka robust | 41,90 zł |
Kawa naturalna - mieszanki - ceny netto | |
---|---|
Nazwa | Cena za 1 kg |
ziarnista ESPRESSO - (3 arabiki wysokogatunkowe o różnym st. palenia + 10% robusty) | 63,50 zł |
ziarnista NR 1 - (3 arabiki wysokogatunkowe) | 58,29 zł |
ziarnista EXCELLENT - (wyselekcjonowane arabiki) | 66,02 zł |
ziarnista NR 3A - (3 arabiki) | 57,70 zł |
ziarnista Caffe Crema Duo nowość | 49,75 zł |
Kawa ziarnista - Arabika organiczna ceny netto |
|
---|---|
Gatunek | Cena za 1 kg |
Brazylia SANTOS FAIRTRADE NATURAL | 58,70 zł |
Kolumbia KACHALU ORGANIC | 66,40 zł |
Meksyk SHG ORGANIC | 67,10 zł |
Kawa naturalna nie jest poddawana żadnym procesom technologicznym i nie zawiera żadnych dodatków. Każdy gatunek posiada swój własny niepowtarzalny aromat i smak zależny od miejsca, z którego pochodzi.
Kawa organiczna hodowana jest z reguły tam, gdzie panują doskonałe warunki klimatyczne, sprzyjające jej naturalnemu rozwojowi. Uprawiana jest bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych oraz sztucznych nawozów, użyźniana tylko naturalnym kompostem i nawozami zwierzęcymi, a płodozmian sprawia, że ziemia, na której uprawia się ją, nie wyjaławia się. Kawa organiczna pozyskiwana jest najczęściej tzw. metodą suchą – ziarna po zebraniu suszone są w słońcu. Sam sposób uprawy pozwala naturalnie dojrzewać kawowcom w cieniu drzew – to sprawia, że roślina może rozwijać się bez ryzyka przedwczesnego wysuszenia przez słońce. Późniejszym efektem takich działań jest smak i aromat parzonej kawy – niezwykle bogaty i całkowicie niepowtarzalny.
Wyróżniamy 2 rodzaje kawy: Arabika i Robusta. Kawa Arabika zawiera ok. 1-2% kofeiny, a kawa Robusta ok. 2-4,5%.
Arabika (Coffea arabica) to synonim kawy najwyższej jakości. Kawa Arabika jest łagodna, aromatyczna lekko kwaskowata (ale nie kwaśna), niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem. Arabika stanowią około 70% światowej produkcji kawy. Najlepsze arabiki pochodzą z krzewów uprawianych w wysokich partiach gór - między 600 a 2.000 metrów nad poziomem morza - choć optymalna wysokość zależy od odległości od równika. Istotnym czynnikiem jest łagodny klimat - nie może być ani zbyt gorąco, ani zbyt zimno, najlepiej między 15 - 25 °C. Wymaga również około 60 centymetrów opadów rocznie. Drzewa Arabiki wymagają dodatkowej opieki i uwagi. Ziarna są bardziej płaskie i dłuższe niż Robusty.
Robusta (Coffea canephora) rośnie szybciej niż Arabika i wcześniej owocuje. Jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki co sprawia, że jest łatwiejsza i tańsza w uprawie. Robusta jest w stanie wytrzymać w cieplejszym klimacie, preferując stałą temperaturę między 25 a 30 °C. Pozwala to wzrastać jej na znacznie niższych wysokościach niż Arabika. W porównaniu z kawą Arabika, ma charakterystyczny, ostrzejszy i bardziej kwaskowaty smak. Robusta jest stosowana głównie w mieszankach kaw.
żródło informacji: urodaizdrowie.pl, Wikipedia